Спортни Залози

Изчисляване на Коефициенти за Дадена Среща

Чудите се как се определят коефицентите за дадено спортно събитие? Ето в общи линии как става:

Повечето букмейкъри разполагат с хора, които отговарят за съставянето на коефициентите (odd compilers).
Тяхната работа се състои в няколко етапа. Като за начало се изчисляват шансовете на 2-та отбора или играчи (в зависимост от спорта). За целта се взимат в предвид много фактори, като досегашното представяне на отборите, резултатите помежду им, класирането, целите които имат, мотивацията, контузени и наказани играчи, домакинският фактор, условията за игра и тн.
От това се получават проценти шансове за победа на домакина, за равенство и за победа на госта, като техният сбор е 100%. Тези проценти се превръщат в числа между 0 и 1(напр. 29% става 0.29). Или вече имаме 3 числа, които представят шансовете за 1, Х или 2, които за по-лесно ще предствя като а, b и c. Тогава реалните коефициенти са 1/а за победа на домакина, 1/b за равен и 1/c за победа за госта.
При това положение, обаче букмейкърът не може да си гарантира печалба. Тогава идва въпросът: Как букмейкърите печелят? Отговорът е прост. Просто коефициентите се намаляват.
Та ако имаме например 50% шанс за 1, реалният коефициент е 2.00, но букмейкърът дава да кажем 1.90.

Точно защо букмейкърът си гарантира печалбата по този начин може да видите в статията Как букмейкърите си гарантират сигурна печалба?

Разбира се, вероятно има много букмейкъри, които копират или малко изменят коефициентите от други букмейкъри, беа сами да ги изчисляват.

BNR-1

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *