Покер

Правила на Тексас Холд’ем Покер

Тексас Холдемът (Texas Hold’em) е най-популярната и най-играна разновидност на покера. Повечето големи и сериозни покер турнири се провеждат по Тексас Холд’ем. Това е покерът, в който късметът има най-малка роля.

Накратко правилата на Тексас Хол’ем са:

На всеки от играчите се раздават по 2 карти, които само те могат да видят. След това на масата се поставят 5 карти. Те са общи и всички играчи могат да ги използват, за да съставят своята ръка от 5 карти. Играчите могат да използват както всичките 5 карти от масата, така и само 3 от тях. Ръката на всеки играч е най-добрата възможна комбинация от неговите 2 карти и 5-те на масата. Петте общи карти, които са на масата не се слагат едновременно, а на 3 етапа. Първият се нарича флоп (flop). На него се показват 3 карти. Следва търн (turn), на който се показва една карта и накрая идва ред на ривъра (river), на който също се показва една карта. Между всеки от етапите тече фаза на залагания.

Ето как протичат и самите залагания:

Първите 2-ма играчи правят задължително малък и голям залог (малък и голям блинд) още преди да са видели 2-те си карти. Големият блинд е винаги 2 пъти по-голям от малкия. След това се изреждат останалите играчи, които преценяват дали да обявят рейз, кол или фолд (raise, call, fold). Рейзът е покачване на залога, колът е просто плащане, а фолдът е отказване от игра. Следва флопът. Отново играчите имат варианти да залагат, плащат, пасуват или фолдват. Следва търнът и отново залози. Накрая идва ривърът. След него е последната фаза на залагания. Като приключи играчите показват ръцете и най-силната ръка бие. Ако по време на някоя от фазите на залагания играч направи залог и никой не му го плати, той прибира сумата на масата.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *