Покер

Баланс между теория и практика в покера

покер теория и практика

Вечният въпрос свързан с повечето човешки дейности и как да станем по-добри при тях е обикновено как да намерим баланс или по-скоро КАКЪВ ДА БЪДЕ БАЛАНСЪТ МЕЖДУ ТЕОРИЯТА И ПРАКТИКАТА.
Смятам, че покерът по нищо не се различава в това отношение от всички остнали занимания, които хората искат да осъвършенстват.

Няма универсална формула.
Има хора, които са привърженици на непрекъснатото четене на книги и статии, непрекъснатото учене на теория и тн. И трябва да призная, че някои от тях се справят доста добре, когато играят.
Други хора пък са практици. Те се учат докато играят. Те не отделят време за подготовка, но играят много и така трупат знания, опит и умения. Това също може да бъде успешна стратегия.
Тези 2 крайности обаче не са универсални. Повечето хора, които тръгват по единия или другия път в крайна сметка се провалят, особено сега, когато конкуренцията в покера е огромна.

Според мен не може да играете успешно, без да имате теоритическа подготовка. Да, тя е необходима. Има неща, които може да научите по лесния начин – да седнете и да ги прочетете. Не са сложни, не са и малко, но в крайна сметка са ви необходими, за да може да се развивате по-бързо като играч. За тези знания не се иска някакъв голям опит, даже напротив те ще ви помогнат да трупате повече опит, когато играете. Ще ви спестят време, главоболия и пари.
Много хора се впускат да играят, без да имат никаква подготовка и това обикновено води до загуби. С времето някои от тях осъзнават къде са грешали и научават какво да правят, но са можели да си спестят времето и парите като поучат теория.

Проблемът на много хора е, че отделят прекалено много внимание на теорията. Има хора, които много учат и малко играят. Не може с часове и дни да четеш книги и статии, а в последствие да поиграеш малко, колкото да отчетеш игра. Има дори хора, които само учат и не играят. Тогава за какво учат? Нали смисълът на ученето е след това знанията да бъда използвани, да ви улеснят работата (в случая играта). Прекаленото четене на форуми, статии, книги и гледане на други играчи няма да ви направи по-добър играч, защото вие не играете.

Практиката е задължителна, теорията не.

Ще дам един прост пример. Може с дни да четете кулинарни рецепти, но докато не вземете продуктите и не ги сготвите, няма да ядете приготвено от вас ядене. Ако си нямате представа от готвене, но вземете някакви продукти и опитате да направите нещо с тях, ще сте стъпка напред, защото ще сте приготвили нещо. Е да едва ли ще е приготвено добре, затова и теорията идва на помощ.
Същото е и при покера.
Идеят ми е, че първо е ПРАКТИКАТА, а след това теорията. Или по-скоро действието. Без действие, не очаквайте резултат за каквото и да е в живота.

Теорията е това, което помага на практиката.
Теорията е за това, за да не се провалите в практиката.
И така идва въпросът какъв да е балансът между двете?

В отделни етапи на развитието на всеки играч баланът между време отделено за теория и време за практика е различен. Това е така, защото с трупането на опит, играчът започва да се учи по-бързо. С напредване на времето играчите трябва да се стремят да осребряват знанията си натрупани в миналото. В крайна сметка целта е да се печелят пари.

За начинаещите играчи е добре да разпределят покер времето си 50 на 50. Тоест ако 1 час учите, играйте 1 час.
С течение на времето отделяйте все повече време на практиката. Класическото съотношение е 80 към 20. Това ще рече например 4 часа игра 1 час учене.
Когато станете наистина много добри и започнете да печелите по много пари, може дори да зарежете времето, което отделяте само за учене или да го сведете до минимум. Да речем 95 към 5.

Не забравяйте докато играете вие също се учите и трупате опит!

Каквото и да си мислите, едно е сигурно:
Докато не играете покер, няма как да печелите от него.

Ако се чудите къде да играете, аз препоръчвам залата на Full Tilt Poker. Има игра за всеки по всяко време.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *