Спортни Залози

Финал Холандия – Испания … Залози

За първи път европейски отбор ще стане световен шампион, когато световното първенство се провежда извън Европа. Също така за първи път един от отборите на Холандия и Испания ще стане световен шампион. За Холандия това е 3-то участие на финал в историята, докато испанците никога не са стигали до тази фаза на шампионата.

Как тези два отбора стигнаха до тук?

Холандия

До сега холандците имат само победи. Спечелиха сравнително лесно и пестеливо групата си, където бях Япония, Дания и Камерун. Победиха Словакия, след това направиха обрат срещу Бразилия, а на полуфинал преодоляха и Уругвай.
Холандците играят атакуващо, но не се хвърлят на сляпо напред, а умеят да се възползват от положенията си. Създават ситуации от нищото, умеят да бележат от разстояние, опасни са им и центриранията, а могат и да пробиват. Имат футболисти, които могат по всяко време да избухнат и да накажат противника. В защита играят стабилно, рядко допускат грешки, но не са перфектни.

Испания
Испанците зашочнаха със загуба в групите от Швейцария. След това постигнаха 2 победи срещу Хондурас и Чили, но изобщо не впечатляваха с играта си. На 1/8-финал успяха да победят Португалия с 1:0. Такъв беше и резултатъ срещу Парагвай, където определено испанците имаха огромен късмет, а и получиха съдийски подаръци. В мача на 1/2-финала срещу Германия отново крайният резултат е 1:0 като испанците коренно промениха начина си на игра до този момент, за да неутрализират германците. Успяха. Германия отпадна, а това без съмнение беше най-сериозният съперник на испанците на първенството. Очевидно имах късмет със жребия. Паднаха се във възможно най-лесната група, а последвалите им противници до 1/2-финала не бяха достатъчно класни. Срещу Германия испанците показаха играта, която им сщечели европейската титла преди 2 години.

Коефициентите за краен изход са следните:
Холандия 3.75, равен 3.35, Испания 2.05. За световен шампион Испания е с коеф 1.51, а Холандия 2.56.
Коефициентите са взети от Offsidebet.

Още преди началото на световното първенство дадох прогноза, че Холандия е много вероятно да стане шампион. Още тогава заложих на тях заради съотношението между коефициент и потенциал на отбора. Сега не мога да бягам от прогнозата си и смятам, че Холандия ще стане световен шампион. Признавам, че прогнозата ми е пристрастна ив никакъв случай не е сигурна, но смятам, че при всички положения си залужава да се заложи точно за Холандия. Те имат с какво да се противопоставят на Испания, а и коефициентът им е много по-добър.

Финалът между тези 2 отбора много ми напомня на финала от 2002, когато играха Бразилия и Германия. Бразилия стана световен шампион като успя да спечели титлата само с победи (7 победи). Германия пък тогава спечели всичките си мачове от директните елиминации с по 1:0 – точно както сега ги спечели Испания. Холандия пък имат шанс да спечелят всичките си мачове на първенството.

По отношение на играта на двата отбора и дали да очакваме много или малко голове. По-скоро няма да има много голове, но не бих посъветвал да се залага на under/over. Ще има голяма битка в средата на терена. Предполгам, че испанците ще се опитат да играят както срещу Германия – много пасове, много задържане на топката и моментална преса, когато противника я владее (между другото това никой не може да ме убеди, че е красив и атрактивен футбол, ако мача не беше с такова значение, щях да заспя на него). Не мисля, че ще постигнат същия ефект срещу Холандия. Причината е в дефанзивните халфове на холандците Ван Бомел и Де Йонг. Те двамата умело могат да рушат играта на съперника.
Смятам също, че германците бяха изненадани и не знаеха какво да правят, докато с Холандия това според мен не може да стане. Стила на Холандия не е като на Германия. Пресата, която испанците прилагаха например срещу Швайнщайгер и останалите немски футболисти действаше, защото така не позволяваха на Германия да организира страхотните си атаки, в които основен елемент бяха празните пространства и точните къси извеждащи пасове. Холандия играе с повече дълги подавания, разчита на пробиви по крилата и грешки на съперниците. Холандските футболисти са и много по-опитни от германските, те ще могат да се измъкнат по-лесно от подобна ситуация.
Ван Марвайк до сега показа, че е отличен тактик, а също има и голяма и силна резервна скамейка. Това също германците го нямаха. Ван дер Ваарт, Елиа, Хунтелаар, Афелай са все футболисти, които като влезнат могат да помогнат на отбора.

Очаквам Снайдер да бъде най-пресираният и най-фаулираният играч в мача. Той е много креативен, дава страхотни подавания, а и може да вкарва голове. Засега има 5 гола на първенството, колкото има и давид Вия от Испания. Двамата са в пряк спор за голмайсторското отличие.

Испания естествено има шансове. Дел Боске направи много важна за отбора му промяна срещу Германия като остави Торес на пейката. Няма да сбърка, ако го направи отново. Без наситена халфова линия, испанците нямат шанс.

Успех със залозите за последния мач от световното!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *