Спортни Залози

Преобразуване на Коефициенти

Както знаете има 3 основни вида коефициенти – Европейски, Британски и Американски.
Ако не си наясно какво представляват виж статията за Видове коефициенти.

Понякога се налага да преобразуваме коефитиенти т.е да ги обърнем от един в друг вид. За щастие онлайн букмейкърите ни дават възможност да си избираме в какъв формат да ни се появяват коефициентите и не е нужно да ги смятаме сами. Все пак, ако се наложи е добре да се знае как става преобразуването на коефициенти.

Преобразуване от Британски на Европейски коефициенти:

Или казано по друг начин минаване от фракционален(дробен) към десетичен коефициент.
Става много лесно. Просто разделяме числителя на знаменателя в дробта и към полученото прибавяме 1. Например коеф. 2/5 е равен на десетичния коеф. 1.40. Ето как стана: 2 делено на 5 е равно на 0.4. Към 0.4 се прибави 1 и се получи 1.40.

Преобразуване от Европейски към Британски коефициенти:
И тук нищо особено, просто извършваме обратното действие. Ако имаме например коеф. 3.00, изваждаме от него 1 и се получава 2.00. Това отговаря на обикновената дроб 200/100 или като се съкрати става 2/1. Така се получи, че коеф. 3.00 е равен на Британския коеф. 2/1.

Преобразуване от Американски към Европейски коефициенти:
Тук трябва да се разгледат 2 случая – когато американският коефициент е отрицателен и когато е положителен.
Когато американският коеф. е отрицателен тогава преобразуването става по следния начин: Абсолютната стойност на коефициента се събира със 100 и полученото се дели на абсолютната стойност на коефициента. Например коеф. -150 има абсолютна стойност 150. 100+150=250 250/150=1.66. Така се получава, че коеф. -150 е равен на коеф. 1.66.
Ако американският коеф. е положителен, сметките са малко по-различни. Към коефициентът се прибавя 100 и после полученото се дели на 100. Т.е ако имаме коеф. +300, изчисленията стават ето така: (300+100)/100=4, откъдето следва че коеф. +300 е равен на европейският 4.00.

BNR-1

3 comments

  1. Видовете коефициенти са малко повече от изброените три, просто тези три вида са най-разпростатранени затова и често пишем, че са само три вида. В Азия имат също имат няколко вида, в Хонконг, Малайзия, Индонезия използват различни видове коефициенти, дори наскоро срещнах в един букмейкър и Италиански коефициенти.
    П.С. ето едно тулче за преобразуване на коефициенти :
    http://futbolniprognozi.com/polezno/calc/preobrazuvane_na_koeficienti.php

  2. Писал съм, че са 3 основни вида, а не само 3.
    За азиятските коефициенти може и отделна статия да напиша.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *