Спортни Залози

Видове Kоефициенти

В игрите със спортни залози има 3 основни вида коефициенти. Това са така наречените Европейски, Британски и Американски коефициенти.

Европейски (десетични) коефициенти
Европейските коефициенти са най-популярни. Те представляват десетични дроби. За това са популярни най-вече с простото наименование десетични коефициенти. Друго тяхно наименование е континентални коефициенти.
Умножени по заложената от вас сума, този вид коефициенти показват общата стойност на парите, които ще приберете при евентуална печалба. Това ще рече, че в тази сума влизат както печалбата, така и предварително заложените от вас пари.
Например играли сте мач на коеф. 1.50 със залог от 10лв. Получаваме  1.50×10=15лв. Тези 15лв са крайната сума, която ще получите, докато реалната ви печалба от този залог е 5лв.

Британски (дробни) коефициенти
Британските коефициенти се представят чрез обикновени дроби, за това са популярни още и като дробни коефицинти. За разлика от десетичните коефициенти, дробните коефициенти показват само евентуалната чиста печалба от даден залог.
Например имаме коеф. 1/5. При залог от 10лв се получава следното: 10×1/5=2лв. Тези 2лв са чистата печалба от залога. Разбира се, букмейкърът ще изплати първоначалния залог и печалбата.
Трябва да се отбележи, че британските коефициенти представляват още съотношението на сумите, които се рискуват от играча и букмейкъра. Числителят на дробта се отнася за букмейкъра, а знаменателят за играча.

Американски коефициенти
Американските коефициенти не са сред оредпочитаните за повечето залагащи, защото са на пръв поглед доста сложни и неясни. В действителност не е точно така. Американският формат на коефициенти представлява едно минимум 3-цифрено число, което може да бъде както с положителен, така и с отрицателен знак пред него. Например може да е -150, -200, +180, +300 и тн. Това е така, защото тези коефициенти са на базата на сума от 100 единици. Ако коефициентът е отрицателен, то той показва каква сума трябва да се заложи, за да се спечели 100. Т.е ако имате коеф. -200, трябва да заложите 200, за да спечелите 100, което отговаря на десетичния коефициент 1.50. Ако коефициентът е положителен, то той показва колко бихте спечелили, ако заложите 100. Например ако имате коеф. +200 означава, че като заложите 100, ще спечелите 200 или това е десетичният коеф. 3.00.

Виж още Преобразуване на Коефициенти.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *