Спортни Залози

Как Да Изберем Спорт?

Решили сте, че ще залагате на спортни събития. И първоначалният въпрос, който трябв да си зададете е как да избере спорта, на който ще залагате. Разбира се, може да изберете няколко различни спорта по ваш избор.

Логичният отговор на подобен въпрос е да се избере спорта, от който най-много се интересуваш и от който най-много разбираш. И по-принцип така трябва, но има и още няколко неща, които трябва да се вземат в предвид. Много хора грешат още в избора на спорта, защото са се заблудили.

Хубаво е да се интересуваш и разбираш от определен спорт, но това далеч не ти гарантира, че точно той ще ти донесе най-много печалби. Между това да се интересуваш и разбираш и между това да познаваш има съществена разлика. Е предполага се, че шансовете ти да познаеш нещо, за което имаш представа, са по-големи, отколкото да познаеш нещо, което може дори да не си чувал.

Човек се чувства по-сигурен, когато залага на нещо познато, дори и това нещо да е потенциално слаб избор. В България, а и цяла Европа, всички сме големи футболни експерти. Няма спор, че това е най-гледаният и най-играният от любителите на залози спорт. Да, но какъв е процентът на тези, които могат спокойно да кажат, че са спечелили достатъчно, залагайки именно на футбол? Не е много висок.

Когато залагате на краен изход, спортовете се делят на двубои (2 съперника един срещу друг) и такива с повече съперници (лека атлетика, плуване, формула 1 и тн). Двубоите пък се делят на такива с 2 или 3 възмоно изхода. При едните задължително трябва да има победител (баскетбол, тенис, волейбол и тн), а при други има и възможност за равенство (футбол, хокей). На теория най-лесно би трябвало да се познават двубоите със само два възможни изхода. Но все пак се съобразявайте с коефициента.

Ако залагаш просто за кеф, залагай каквото искаш. Но ако искаш да печелиш, залагай умно. Разгледай различни спортове. Може само като статистики, никой не те кара да седиш и гледаш например волейбол, без дори да разбираш правилата. Може пък да се окажеш добър в прогнозирането на някой не много популярен за теб спорт. Все пак е добре да е спорт, който фигурира при повечето букмейкъри. Ако можеш да използваш добре различните видове спортни залози за дадено събитие и прогнозираш добре спорта, който си избрал, не е нужно да го гледаш по цял ден и да следиш всичко свързано с него. Понякога суха статистика върши достатъчно работа.

Букмейкърите обикновено дават по-добри коефициенти за по-малко играните събития. Това е ще една причина да търсите различни спортове за залагане, а не само футбол.

Между другото това, което написа до тук се отнася и само за футболните залои като цяло, но там въпросът би бил: На кое първенство да залагам? Т.е на мачове от кое първенство. Всички масово залагат на мачове от Англия, Испания, Италия и Германия, а като погледнеш букмейкърите предоставят възможност да играем още много други първенства. И там играят същия спорт, но залагащите не го гледат и не слагат пари на него, въпреки че коефициентите много често са по-добри при приблизително еднакви шансове за изход на отделните мачове.
Аз например не съм гледал нито един мач от Австрийската Бундеслига от сигурно поне 3-4 години, но играя редовно мачове от това първенсто вече близо 2 години и то сравнително успешно. За мен е по-трудно да познавам мачове от английското първенство, отколкото от австийското.

Най-добрият начин да изберете спорт или отделно първенсто за залагане е като си направите статистика на познатите ви залози или просто прогнози. Съберете коефциентите от всички познати срещи и от полученото число извадете броя на прогнозираните общо срещи. Ако се получи положително число, значи сте щели да бъдете на печалба, ако сте заложили една и съща сума на тези събития. Отрицателно число означава загуба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *