Покер

Видове Покер Турнири

Има няколко различни вида покер турнири. Общото между тях е, че всички участници започват с еднакъв брой чипове. Това се нарича начален стак – starting chips stack. Във всеки турнир има и определена структура на блиндове (blind structure). Блиндовете се покачват през определен период от време. Играчите играят докато не изгубят и последния чип пред себе си. Победителят печели всички чипове. Мястото, на което завършва всеки играч зависи от това кой поред отпаднал е в турнира. Ако отпаднете и в игра останат още 40 човека, значи сте завършили на 41-во място. Обикновено наградният фонд се разпределя между 10-20% от играчите. Това са тези, които са попаднали в зоната на парите.

За да учствате в покер турнир, трябва предварително да платите определена входна такса Buy-In. Buy представлява основната такса, която влиза в наградния фонд на турнира, а In е допълнителната комисионна за покер залата (обикновено е 10% от основната такса). Покер турнири се провежда на всички разновидности на покер игрите, както и на всички видове лимити на залагания. Все пак най-популярни са турнирите на NL Texas Hold’em.

Ето конкретно и основните видове покер турнири:

Multi Table Tournaments, MTT – Това са покер турнири, които се провеждат на повече от 1 маса. Броят на участниците на всяка маса трябва да бъде равен или с малка разлика.

Single Table Tournaments, STT, Sit&Go, S&G – тези покер турнири се провеждат на една маса. Обикновено играят по 9-10 човека, но има и с по-малко играчи. При тях особеното е, че нямат определен начален час, а започват веднага щом се събере необходимата бройка играчи. В повечето случаи пари взимат първите 3-ма като победителят взима 50%, а 2-рият и 3-тият – 30% и 20%.

Freezeout – Когато отпаднете във freezeout турнир т.е ви свършат чиповете, нямате възможност да закупите нови. За вас реално турнирът приключва. Повечето турнири са такива.

Rebuy – Когато загубите чиповете си в rebuy турнир, не всичко е приключило. Имате възможност да закупите нови чипове. Разбира се, понякога има ограничения за броя на rebuy-те или времето, в което могат да се направят. Различно е и се определя от покер залата.

Guaranteed – гарантирани турнири. Това са покер турнири с гарантиран награден фонд. Независимо от това колко играчи се запишат за турнира, покер залата предварително осигурява определана сума. Например има обявен турнир с гарантирани 1000$ с Buy-In 10$+1$ и се запишат само 60 играчи. Тогава наградният фонд си остава 1000$, въпреки че са събрани само 600$. Ако обаче се запишат да кажем 130 играчи, наградният фонд става 1300$.

Added Money Tournaments – Покер турнири с добавени пари. При тях независимо колко човека се запишат, към събраният от играчите награден фонд се прибавя определената от покер залата сума. Например при 500$ Added Money, ако се запишат 100 играчи и платят по 10$ за участие, наградата ще стане 1500$.

Freerolls – Фрийролите са безплатни турнири. При тях входна такса не се плаща, но покер залата осигурява истински пари за награда. Обикновено събират по много играчи. Задължителни за всеки начинаещ.

Sattelites – Сателити. Това са покер турнири, в които наградата е участие в някой друг по-скъп турнир. Подходящи са, в случай че искате да участвате в някой скъп турнир с големи възможни печалби, но не може да платите големия му вход. За това, за да участвате в него, може да се класирате от някой по-евтин сателит.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *